Warmtepompen

Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en bijzonder comfortabel systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren. Terwijl klassieke verwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepomp maar deels beroep doen op elektriciteit. Want 60 tot 80% van de nodige energie haalt de warmtepomp uit de omgeving. Waardoor de keuze voor een warmtepomp een energie-efficiënte en toekomstgerichte verwarmingsoplossing is.

De meest toegepaste types warmtepompen in woningen zijn de lucht-luchtwarmtepomp, de lucht-waterwarmptepomp en de bodem-waterwarmtepomp (ook gekend als 'geothermische'). Welke warmtepomp u het best kiest hangt af van vele factoren in en rond uw woning. 
Samen bekijken we dit om de beste optie voor u te vinden.

Sinds 2023 is een hybride warmtepomp de minimale vereiste bij nieuwbouw woningen. Dat staat te lezen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.


Soorten Warmtepompen

Lucht-Lucht

Haalt warmte uit lucht en verplaatst die naar een andere ruimte.

Lucht-Lucht

Haalt warmte uit lucht en verplaatst die naar een andere ruimte.

Lucht-Water

Haalt warmte uit buitenlucht en gebruikt die om te verwarmen en warm water te produceren.

Lucht-Water

Haalt warmte uit buitenlucht en gebruikt die om te verwarmen en warm water te produceren.

Bodem-Water

Haalt warmte uit de grond en gebruikt die om te verwarmen en warm water te produceren.

Bodem-Water

Haalt warmte uit de grond en gebruikt die om te verwarmen en warm water te produceren.

Warmtepompboiler

Haalt warmte uit lucht en gebruikt die om warm water te produceren.

Warmtepompboiler

Haalt warmte uit lucht en gebruikt die om warm water te produceren.

Om het rendement van de warmtepomp hoog te houden, vereist de woning een goede isolatie en verwarmingselementen die bij lage temperatuur veel warmte kunnen afgeven.

Werking van een Warmtepomp:

Het werkingsprincipe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast.
De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt, wordt via een koelvloeistof getransporteerd. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De damp die zo ontstaat, wordt daarna via een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning.
Vervolgens komt de damp in een condensor terecht, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningsventiel de druk opnieuw zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen.
Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het net halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen.

Lucht-Lucht Warmtepomp:

Lucht-Lucht Warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. Vervolgens wordt deze opgenomen warmte benut om warme lucht in de woning te blazen. In de zomer kan het proces omgedraaid worden en functioneert de installatie als airconditioningsysteem.

Een Lucht-Lucht Warmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met één of meerdere binnenunits.

In tegenstelling tot Lucht-Water Warmtepompen kan de warmte enkel gebruikt worden voor een luchtverwarmingsinstallatie, en niet voor vloerverwarming of radiatoren.

Lucht-Water Warmtepomp:

Lucht-Water Warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht, vervolgens wordt deze opgenomen warmte benut om je centrale verwarming of sanitair water op te warmen.
De warmtepomp komt in 2 varianten, een monoblock of een split-uitvoering.

Monoblock Warmtepomp: Hier zit het volledige koelcircuit in de buitenunit en wordt de warmte via water naar binnen gebracht.
Split Warmtepomp: Hier zit het koelcircuit verdeeld over een binnen en buitenunit. Deze zijn met elkaar in verbinding door een koelmiddelleiding. 

Ze zijn eenvoudig te installeren en iets goedkoper omdat er geen boringen voor nodig zijn. 

Bodem-Water Warmtepomp

Bodem-Water Warmtepompen onttrekken warmte aan de bodem via een ingegraven horizontaal captatienet of een verticale boring.

Dit type warmtepomp levert een hoog rendement dankzij de constante temperatuur van de bodem, al moet die wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo zijn sommige bodemsoorten minder geschikt. Bovendien moet het terrein voor een horizontaal captatienet goed toegankelijk zijn, mogen er geen bomen staan, etc.

Horizontale collectoren vergen meer plaats dan een verticale boring. Er moeten namelijk over een groot oppervlak grondwerken gebeuren om ze in te graven. Voor verticale collectoren zijn dan weer één of meerdere diepe boorputten nodig (tot 100 meter). 

Een Bodem-Water Warmtepomp kan je voorzien van verwarming, koeling en sanitair warm water. Dit type warmtepomp kan zowel actief als passief koelen.

Warmtepompboiler:

Naast de soorten warmtepompen hierboven, kun je ook kiezen voor een Warmtepompboiler. Hiermee kun je je woning niet verwarmen of koelen, maar wel sanitair warm water produceren.


Het is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor alle klassieke waterverwarmingssystemen.

Het kan net zoals je huidige boiler gewoon binnen geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld in je garage of wasplaats.

Aantal Weetjes:

  • ‘Coefficiënt of Performance’ of COP
    De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt via de ‘Coefficiënt of Performance’ of COP. Een COP van 3,5 betekent dat een warmtepomp met 1 kW elektriciteit 3,5 kW warmte kan produceren, of een rendement van 350% heeft. De COP wordt bepaald onder fabrieksomstandigheden.

  • De Seasonal Performance Factor of SPF geeft de prestatie in reële omstandigheden weer, over de 4 seizoenen.