Verwarming

Er komt heel wat kijken bij het kiezen van een nieuwe verwarmingsketel. Welke gasketel u het beste kiest is afhankelijk van uw warmtebehoefte. Moet de ketel zowel verwarmen als warm water voorzien? Hoeveel mensen telt uw huishouden? Hoe groot is de woning? Vloerverwarming of liever radiatoren?
Samen bekijken we dit om de beste optie voor u te vinden.

Sinds 2015 gelden er nieuwe CO2-normen voor verwarmingssystemen. Alle atmosferische of niet-condenserende ketels moeten vervangen worden door condensatieketels. Sinds 1 januari 2022 mag u geen stookolieketel meer plaatsen als een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is in uw straat. Gascondensatieketels bieden een optimaal energierendement met een zuinig verbruik.


Een overzicht:

Werking:

Bij een traditionele verwarmingsinstallatie gaat de warmte van de verbrandingsgassen via de schoorsteen verloren.

Een condenserende gasketel gebruikt niet alleen de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het gas, maar ook de warmte die bij een conventionele ketel ongebruikt door de schoorsteen verdwijnt.

Dankzij condensatietechnologie halen gascondensatieketels een standaardrendement tot 98% (Hs) en zijn ze dus uiterst energie-efficiënt. Dit werkingsprincipe bespaart niet alleen waardevolle energie, maar beschermt ook het milieu door de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Wand- of vloermodel:

Een gascondensatieketel kun je zowel op de vloer als aan de wand laten installeren. Welk model je kiest, hangt af van je individuele noden, de beschikbare ruimte en je oude toestel.

Een wandmodel neemt weinig plaats in en is lichter, een vloerketel is zwaarder en robuuster. Voor beide types zijn er modellen ontwikkeld waarvan het uitzicht en de afmetingen afgestemd zijn op huishoudelijke apparaten.

In beide modellen is er de mogelijkheid voor een ingebouwde boiler.

Combiketel of systeemoplossing met boiler voor sanitair warm water:

De meeste cv-systemen kun je inzetten voor je verwarming én de productie van sanitair warm water. Of je voor een systeemoplossing met boiler of een combiketel kiest, hangt vooral van je waterverbruik en wensen af.


Een systeemoplossing met een afzonderlijke boiler is een perfecte oplossing voor gezinnen met een grote warmwaterbehoefte. Een systeemoplossing bestaat uit een ketel en een afzonderlijke boiler en is ideaal voor bijvoorbeeld een woning met meerdere badkamers die tegelijkertijd gebruikt worden. In bepaalde modellen zit de boiler al ingebouwd. Als je voor een aparte boiler kiest, bepaal je zelf het volume van je installatie.

Een compacte combiketel (doorstromer) blijft dé favoriet in kleinere woningen of appartementen. Een combiketelverwarmt het water op het moment zelf, dus wanneer iemand de kraan opendraait. Er wordt hier geen energie verspild aan het warm houden van water wanneer er geen vraag naar is.

Aantal punten om rekening mee te houden:

Vervang je je oude gasketel door een gascondensatieketel, dan zijn er enkele aanpassingen nodig. Omdat je nieuwe installatie met veel lagere temperaturen werkt, moet je een kunststoffen buis in de schoorsteen laten plaatsen. Die beschermt het afvoerkanaal tegen het vocht in de rookgassen. Ten slotte heb je met een condensatieketel een aansluiting nodig om het condenswater af te voeren.